Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια μορφή – δραστηριότητα τουρισμού που χρησιμοποιεί ως μέσο το ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος – για την μετακίνηση του επισκέπτη – πελάτη – ναυταθλητή, με συνήθη χαρακτηριστικά την θαλάσσια διαδρομή, την επίσκεψη διαφόρων παράκτιων και νησιωτικών περιοχών, την διαμονή σε αγκυροβόλια (διαφόρων τύπων και κατηγοριών) σε διάφορες περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προβολή όχι μόνον των όμορφων νησιών μας αλλά και των ποιο απόμερων παράκτιων περιοχών, του πολιτισμού τους και των εθίμων τους. Το θαλαμηγό σκάφος, εκτός από χώρος καταλύματος και εστίασης, επιτρέπει και την ανάπτυξη μιας ποικιλίας δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι η ηλιοθεραπεία πάνω στο σκάφος, η ερασιτεχνική αλιεία, η προσέγγιση σε δυσπρόσιτες από την ξηρά ακτές, η κατάδυση, η κολύμβηση σε απομονωμένους όρμους, το θαλάσσιο σκι, η περιήγηση κ.λπ. Ο θαλάσσιος τουρισμός περιλαμβάνει: Καταδυτικός Τουρισμός .Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων το οποίο αποτελείται από τουρίστες  με ένα κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών. Οι ελληνικές θάλασσες γενικότερα αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς στα βάθη τους υπάρχουν βυθισμένες πόλεις, παράκτιοι προϊστορικοί οικισμοί, πύργοι, ναυάγια πλοίων, αρχαία λιμάνια.

Αλιευτικός Τουρισμός O αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μορφή εναλλακτικού τουρισμού και προσδιορίζεται με την ανάδειξη και αξιοποίηση της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, δραστηριοτήτων με πλούσια στοιχεία παραδοσιακού χαρακτήρα. Θαλάσσια Σπορ Το φυσικό τοπίο στην Ελλάδα προσφέρει το καλύτερο πεδίο για θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες. Ιστιοπλοΐα (Sailing) , Κατάδυση (Diving) , Μηχανοκίνητο Σκι (Jetski) , Ιστιοσανίδα (Windsurfing) , Θαλάσσιο Σκι (Water Ski) , Σκι Χωρίς Πέδιλα (Barefoot Ski) , Κωπηλάσια (Rowing) , Μηχανοκίνητα Σπορ Θαλάσσης ( Water Motorsports )κτλ.

Θαλάσσια Πάρκα Αφιερώστε μία μέρα από τις διακοπές σας για να γνωρίσετε ευαίσθητα οικοσυστήματα, είδη προς εξαφάνιση, σπάνια πουλιά και άγρια ζώα και να ενημερωθείτε για τις δράσεις προστασίας τους. Κρουαζιέρα  Η κρουαζιέρα είναι ένα ταξίδι αναψυχής με μεγάλα επιβατικά πλοία τα οποία είναι ναυλωμένα για να διανύσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές και σε λιμάνια υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Θαλάσσιος Αθλητικός Τουρισμός Το άθλημα της Ιστιοπλοΐας διεξάγεται σε θάλασσα ή σε λίμνη, αρμενίζοντας μια προκαθορισμένη διαδρομή. Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας (που ονομάζεται και ρεγγατα) αποτελείται από μια ή περισσότερες κούρσες που είναι βαθμολογικά ανεξάρτητες μεταξύ τους και καλούνται ιστιοδρομίες. Ακτοπλοΐα Ο όρος ακτοπλοΐα χρησιμοποιείται υπό δύο κύριες έννοιες, εκείνης της ακτοπλοϊκής ναυτιλίας (coastal navigation) και εκείνης της παράκτιας συγκοινωνίας, περισσότερο γνωστής ως ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, που αφορά κυρίως συγκοινωνία μεταξύ εγγύς λιμένων της ίδιας χώρας. Θαλάσσιος Τουρισμός Φύσης είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναφέρεται στην μελέτη, την παρατήρηση ή την απόλαυση της θαλάσσιας άγριας πανίδας Εδώ εντάσσεται η παρατήρηση των φαλαινών, αλλά και των δελφινιών και των πτηνών.Οι προστατευόμενες περιοχές έχουν κατηγοριοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Θαλάσσιος Πολιτιστικός Τουρισμός Η διαφύλαξη, η προβολή, η ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς γίνεται μέσα από αρκετούς τρόπους και συγκεκριμένα μέσα από Ναυτικά Μουσεία , θεματικά Ναυτικά Μουσεία, Πλοία-Μουσεία, Λιμάνια-Μουσεία. Στους τρόπους αυτούς συγκαταλέγονται, επίσης, τα  Μουσεία ναυπηγικής τέχνης και Αναπαραστάσεις ναυτικών γεγονότων και θαλάσσιες πολιτιστικές διαδρομές.