Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι η γαστρονομία. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.Μια διαφορετική μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην οποία κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτήν. Η γαστρονομία αποτελεί πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Ο τρόπος ζωής ενός τόπου αντανακλάται στο φαγητό και στο ποτό, μέσω της διαδικασίας αλλά και των υλικών που αυτά παράγονται.Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά προϊόντα, όπως το λάδι, το κρασί, τα χόρτα, τα λαχανικά, το μέλι, το γιαούρτι και τα τυριά. Οι πρώτες ύλες είναι αγνές, φρέσκιες, νόστιμες και μπορούν να παραχθούν με βιολογικό τρόπο. Είναι δεκάδες τα τοπικά προϊόντα που παράγονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ η χώρα διακρίνεται και για τον οινικό πλούτο της. Η ποικιλία των μεζέδων, η απλότητα της παρασκευής, η νοστιμιά και η θρεπτική αξία των φρέσκων ελληνικών προϊόντων την έχουν κάνει ευρύτερα γνωστή κι αγαπητή.